Geluk begint bij nadenken over wat echt van waarde is.
7 tips om de weerstand op te zoeken

7 tips om de weerstand op te zoeken

7 tips om de weerstand op te zoeken 13/10/21

 

7 tips om de weerstand op te zoeken

Wat heb ik toch een mooi vak. Als trainer maar ook als coach ondersteun ik professionals die te maken hebben met complexe zorg. In mijn vak mag ik ervaringen delen, kennis overdragen en nog vaker samen kennis creëren. Ik mag een beweging in gang zetten bij vastgelopen situaties waardoor er weer perspectief en ontwikkeling ontstaat.

Bij ontwikkeling en beweging ontstaat er ook weerstand wat belemmerend en vertragend kan werken. Maar hoe ga je daar als trainer of manager mee om? Hoe zorg je dat weerstand bevorderend gaat werken? En wat zijn de voordelen van weerstand op te zoeken?

Betekenis van weerstand

Als eerste is het van belang is om je af te vragen welke betekenis je geeft aan de weerstand. Waar komt de weerstand vandaan en welk signaal wordt er afgegeven?
Weerstand kan een afweer zijn tegen veranderingen maar ook een bescherming tegen een persoonlijke aanval of gevoel van falen. Het kan een reactie zijn op het niet begrijpen of onzekerheid. De weerstand die plaatsvindt is gedrag en zit op het topje van de ijsberg. Onder de ijsberg zit de ware oorzaak.

ijsberg omgaan met weerstand

Denken en kijken

Bij het omgaan met weerstand begin je bij de vraag hoe je persoonlijk naar weerstand kijkt. Zie je weerstand als lastig, vermoeiend of juist als uitdagend? Hoe je over weerstand denkt en ernaar kijkt, bepaalt hoe je er vervolgens mee omgaat. De weerstand die je ervaart is niet de werkelijkheid maar zoals jij het beleeft. Het is maar net welke bril je op hebt.

Weerstand is ook betrokkenheid!

Maar is het wel weerstand of speelt er iets anders? Bij blanco hebben wij niet voor niets het uitgangspunt: “Niemand is een klier voor zijn plezier”.
Mijn ervaring is dat de mogelijke weerstand voortkomt uit de menselijke behoefte om gezien en gehoord te worden, de behoefte aan erkenning en waardering.
Weerstand betekent dus ook betrokkenheid! Wellicht ervaar je de weerstand als onverschilligheid. Maar wat zou het effect zijn als je door die bril naar de weerstand kijkt? Naar mijn idee een stuk lastiger om mee om te gaan.

De weerstand opzoeken…

Wellicht herken je de neiging om de weerstand te ervaren als persoonlijke aanval en roept het twijfel en onzekerheid op. Als reactie gaan je er tegenin, je gelijk halen of zelfs de strijd aan. “Mij krijgen ze er niet onder”! Het effect is: meer weerstand. Weerstand kan ook de beweging in gang zetten. Het zorgt voor verdieping, het opent het echte gesprek en het is een middel om vertrouwen op te bouwen.

Hieronder dan ook 7 tips om de weerstand op te zoeken en er effectief mee om te gaan.

1) Benoem wat je denkt, ziet of voelt

Weerstand kan op vele verschillende manieren worden geuit en verschillend worden ervaren. Door direct te benoemen wat je ziet of ervaart roep je de weerstand op en kan je dat bespreekbaar maken.
‘Ik zie dat jullie bijna allemaal met de armen over elkaar zitten en merk dat ik nauwelijks contact met jullie krijg. Ik vraag mij af wat er aan de hand is.’

2) Zoek de weerstand op en voer de dialoog

Ga daarbij het pittige gesprek aan, hou een spiegel voor en benoem wat het effect is van de weerstand.
‘Je kunt blijven benoemen dat het aan de ander ligt en er met gestrekt been ingaan maar dat levert alleen maar strijd op. Herkennen jullie dit in de praktijk als patroon?’

3) Luister en stel vragen

Stel je open, eerlijk en nieuwsgierig op.
Door te luisteren en te vragen kom je achter de betekenis van de weerstand.
Of je komt erachter dat het geen weerstand is maar betrokkenheid.
‘Ik merk dat je fel reageert op mijn vragen. Wil je uitleggen waar dat vandaan komt?’

4) Vertraag je tempo

Benoemen, weerstand opzoeken, luisteren en vragen stellen, vraagt rust en overdenking.
Laat stiltes vallen en de reacties komen vanzelf. Voorkom dat je zelf als trainer of manager heel hard aan het werk gaat.

5) Laat het programma los

De inhoud doet er niet toe. Weerstand zit vaak op het niveau van betrekking, met andere woorden; hoe we tot elkaar verhouden. Met je hoofd bij het programma, het resultaat of de tijd roept vaak persoonlijke weerstand op.

6) Doe eens wat anders

Taal is soms best verwarrend en vermoeiend. Net zoals luisteren.
Een rondje lopen in tweetallen of een fysieke oefening doet wonderen.

Even wat anders doen.

7) Stel je kwetsbaar op

Je kwetsbaar opstellen betekent je eigen emoties laten zien en benoemen. Vertel en laat zien wat de weerstand met je doet en sluit af met een verzoek.
‘Ik merk dat ik nauwelijks contact met jullie krijg waardoor ik ga twijfelen of ik het juiste doe.
Willen jullie het mij vertellen als ik onvoldoende aansluit bij jullie?’

Hoe gaan jullie om met weerstand en wat werkt vooral niet?
Laat gerust een reactie achter.

Deel dit bericht:
Sluit Menu