Je hebt iemand nodig om iemand te zijn

Assertief gedrag is de sleutel | Maand van de Agressie 15/04/21

De afgelopen week hebben we beschreven hoe je kan kijken naar agressie en grensoverschrijdend gedrag en hebben we het gehad over de term assertiviteit: “Opkomend voor je eigen grenzen, met respect voor de ander”.

Als er twee mensen tegenover elkaar staan en beiden assertief gedrag vertonen, dan is er niets aan de hand. Het respect voor elkaar is gelijkwaardig. De spanning zal nauwelijks oplopen, waarbij de kans op agressie of grensoverschrijdend gedrag laag is.

Wij van blanco hebben de overtuiging dat assertief gedrag de sleutel is bij het professional omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag. Waarbij het niet afhangt hoe de ander reageert. Ongewenst gedrag stopt pas als je op een assertieve wijze je grenzen aangeeft.

Je kunt in een situatie terecht komen waarin je zeer stevig assertief gedrag moet neerzetten. “Zullen we ereen over praten” helpt niet altijd. “Ik wil nú dat je stopt” kan op een zeer assertieve wijze worden uitgesproken.
En bij (forse) agressie en geweld? Wegwezen en hulp zoeken is dan wat passend en assertief is.

Is het herkenbaar en toepasbaar in je eigen werkomgeving?
Laat het ons allemaal weten door te reageren op dit bericht, of door ons een mail te sturen:
mail@blanco-bericht.nl

Volgende week gaan we het hebben over hoe ERG je bepaalde vormen van agressie vindt en plaatsen we dat in “de schaal van ERG”

Deel dit bericht:
Sluit Menu