‘Denken is zo buitengewoon vermoeiend dat velen de voorkeur geven aan oordelen.’ – Omdenken

De context: hoe is het georganiseerd op jouw werkplek? 28/04/18

Om een team goed te laten functioneren, antwoord te geven op complexe zorgvragen en de juiste resultaten te behalen, wordt er veel uit de kast getrokken. Met welke verschillende persoonlijkheden werken wij in het team? Werken wij wel in een omgeving waarin we optimaal kunnen presteren en ondersteunt de manager het team? Vormen wij als team een hecht geheel? Werken wij wel vanuit de juiste kernwaarden? Stuk voor stuk van belang en dat zijn slechts een paar onderdelen van de context en omgeving waar zorgprofessionals in werken. De komende maanden geven wij in een aantal blogs, adviezen over het belang van de context om gezamenlijk resultaten te boeken.

Haal het team uit de waan van de dag

We zijn altijd geneigd om direct acute problemen op te lossen, terwijl we eigenlijk het liefst ons vak uitoefenen: de cliënt ondersteunen. De mailbox wegwerken is één van de ‘favoriete’ werkzaamheden. We merken tijdens onze trainingen dat een manager nog wel eens de keuze maakt om niet aanwezig te zijn omdat er nog ‘van alles’ moet gebeuren. Terwijl het dialoog met elkaar aangaan belangrijk is. Urgente zaken worden zelden als belangrijk bestempeld en belangrijke zaken zelden als urgent, aldus Eisenhower. Zorg dat je als team(lid) of manager af en toe kan het werk kan loslaten om de prioriteiten in kaart te brengen. De matrix van Eisenhower is een effectief timemanagement model waarmee taken en opdrachten onderverdeeld kunnen worden in één van de 4 kwadranten om prioriteiten te stellen. Later zullen wij dit model uitgebreid behandelen op onze website.

Matrix Eisenhouwer

Zorg voor een veilige context

Een veilige omgeving creëren voor de cliënt, door hen onvoorwaardelijk te steunen is essentieel voor succesvolle zorg. Een team met zorgprofessionals heeft ook diezelfde behoefte. Het komt regelmatig voor dat een manager besluit om het op de werkvloer ‘strak’ te organiseren en vergeet dat hij of zij het team dient te ondersteunen en niet alleen moet aansturen. In een omgeving waar ondersteuning voorop staat, durft de manager ruimte te geven aan het team en is het geven van feedback vanzelfsprekend.

Fysieke omgeving

De fysieke omgeving draagt bij aan een veilige omgeving. Is hier wel voldoende focus hierop? In de praktijk zien wij nog wel eens dat zorgprofessionals een achteraf ruimte krijgen toebedeelt. Ook zij hebben behoefte aan een veilige en prettige werkomgeving; een ruimte waar iedereen zich comfortabel bij voelt, zich even kan terugtrekken om werk af te ronden en niet plaats moet nemen in een geïmproviseerde werkplek zoals een lege opslagruimte. Ook wij houden rekening met de fysieke omgeving voordat we een trainingstraject starten. Het komt regelmatig voor dat een team van zorgprofessionals en managers vast zit in hun eigen omgeving; ze zijn niet in staat om van een afstandje te analyseren waar ze daadwerkelijk mee bezig zijn. Dan is het noodzaak om ze uit hun eigen werkomgeving te halen om goed te kunnen reflecteren. Een team wat bijvoorbeeld twee dagen met elkaar trainingen volgt in een hotel in een rustige omgeving kan veel nieuwe inzichten bieden en elkaar verbinden.

Vorm van het team een hecht geheel

Goed samenwerken in het team is kiezen voor een geheel te vormen. Om daadwerkelijk resultaten te boeken, rest er geen andere keuze. Hier is een grote rol weggelegd voor de manager. Een manager zal zich moeten opstellen, zoals hij of zij zelf in een team behandeld wil worden. Om een hecht geheel te vormen zal de manager bewust moeten kiezen voor samenwerken. Kiezen voor samenwerken betekent onder andere ruimte geven aan gezonde discussies. Het mag best wel eens even knallen. Een gezonde discussie is er namelijk één met lef en overtuiging. Zo heb je ook helder waar het team behoefte aan heeft en waarmee je ze kan faciliteren. Wees betrokken bij het team, maar geef ze ook persoonlijke verantwoordelijkheid binnen het team.

En nu verder?

Er zijn nog tal van onderwerpen die bedragen aan het vormen van de juiste context. In onze volgende blog duiken we dieper in op onderwerpen zoals kernwaarden, verschillende persoonlijkheden binnen het team en de ondersteunende rol van de manager. Dus houd ons in de gaten via onze website, social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hulp nodig bij het behalen van organisatie doelstellingen? Neem contact met ons op.

Deel dit bericht:
Sluit Menu