De-escaleren: signaleren van spanning en grenzen aangeven | Maand van de Agressie 14/04/21
Afgelopen week hebben wij geschreven over de methodiek “de schaal van ERG”. ERG staat hierbij voor hoe erg jij bepaalde vormen van agressie of grensoverschrijdend gedrag ervaart. De methodiek ERG is ook een afkorting, namelijk: “Emotie en Ratio Gescheiden”.
“Door het feitelijke gedrag en je eigen emoties te scheiden, ben je in beter staat om professioneel en op een assertieve wijze te reageren op agressie en grensoverschrijdend gedrag”.
Deze week staan we stil bij het belang van de-escaleren. Wat niets anders wil zeggen dan het vroegtijdig signaleren van opbouwende spanning en daarop reageren. Welke middelen kan je inzetten om escalatie te voorkomen?
De-escaleren is vooral vroegtijdig signaleren en op tijd je grenzen aangeven. Wellicht herken je dat je in de praktijk je grenzen aangeeft als de spanning al flink is opgelopen. Wat zou er gebeuren als je grenzen aangeeft bij vormen van agressie die je niet zo ERG vindt, of waarbij de spanning nog nauwelijks is opgelopen? Dat klinkt heel logisch en eigenlijk is dat ook zo.
Toch is onze ervaring dat het in de praktijk anders werkt.
Wij zijn benieuwd wat jullie ervaringen zijn in de praktijk. Hoe zorgen jullie ervoor dat spanningen nietverder oplopen? Wanneer gaan jullie handelen, als de spanning laag is of als het al bijna escaleert?
Laat een reactie achter over wat wel (of juist niet) goed werkt met betrekking tot de-escaleren. Neem de reacties van anderen ook eens door en kijk of er suggesties bij zitten die in jouw praktijk ook helpend zouden kunnen zijn.
Laat het ons weten door te reageren op ons LinkedIn bericht, óf door ons een mail te sturen:
mail@blanco-bericht.nl