‘Denken is zo buitengewoon vermoeiend dat velen de voorkeur geven aan oordelen.’ – Omdenken

Hoe overleven wij de feestdagen in de complexe zorg? 20/12/18

Nog enkele dagen en dan zijn de feestdagen weer aangebroken. Managers doen hun best gedaan om de planning in deze periode rond te krijgen. En dat is al een hele uitdaging met het personeelstekort in de zorg. Maar het vasthouden van een visie kan ook een uitdaging zijn. Hoe kan ik mijn beleid doorzetten als ik minder, of juist meer personeel heb? Hoe zorg ik dat mijn cliënten hierdoor niet te veel stress ontwikkelen? Allemaal vragen die jaarlijks traditiegetrouw door ons worden beantwoord, ditmaal ook in een blog.

Tijdelijke personeel, geen nieuw beleid

Het kan altijd voorkomen dat er nieuwe medewerkers tijdens de feestdagen komen assisteren. Zorg dan voor een goede overdracht. Begeleiders zijn vaak geneigd om vooral het gedrag van de cliënt toe te lichten in een overdracht. Veel belangrijker is de behoefte van de cliënt en het afgesproken beleid te bespreken. Om een beleid te laten slagen, dient het samen gedragen te worden; ook door tijdelijke zorgverleners.

Veiligheid van de cliënt

De kans op een onveilige omgeving neemt toe omdat cliënten niet altijd even bekend zijn bij de zorgverlener. Tegelijkertijd is het team geneigd om vaker in te gaan op de wensen van de cliënt in periodes dat de personeelsbezetting onder druk staat. Tijdens de feestdagen kan dit een rol spelen. Begeleiders stemmen vaker in en gaan soepeler om met gemaakte afspraken. Dit draagt niet bij aan de veiligheid die je wil bieden aan cliënten. Integendeel: Je handelt niet consequent, dus bent onbetrouwbaar in de ogen van cliënt.

Tip: Doorgaan waar je mee bezig bent

Doorgaan waar je mee bezig bent. Geen emotie geven aan de tijdelijke aanpassingen. Cliënten voelen zich veilig omdat jij dat als begeleider ook bent. Zorg voor onvoorwaardelijke ondersteuning en nabijheid en betrek cliënten in activiteiten. Laat ze gewoon mee eten zoals gebruikelijk. Wees daarnaast bewust van het feit dat duidelijkheid en richting voor cliënten van groot belang is. Ondersteun daarom nieuwe collega’s daarin.

Wilt u graag meer advies over visie en beleid? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit bericht:
Sluit Menu