Je hebt iemand nodig om iemand te zijn.

Wij helpen jullie graag in tijden van Corona! 19/06/20

Onze bewondering voor jullie is groot!

De afgelopen maanden zijn enorm pittig geweest voor alle zorgprofessionals en cliënten. Geen sociale contacten van buitenaf, 1.5 meter afstand houden, geen ruimte voor een knuffel… ga zo maar door. Zo’n 1,5 miljoen cliënten in zorginstellingen worden ontzettend hard geraakt door de gevolgen van Corona. Terwijl het juist heel belangrijk is om het onvoorspelbare zo voorspelbaar mogelijk voor hen te maken…

Onze bewondering is groot voor toppers in de zorg die cliënten onvoorwaardelijk blijven steunen! Hou vol!

In deze nieuwsbrief delen wij het volgende met jullie:

 • Het laatste nieuws rondom Corona in de zorgsector
 • Wat doet blanco om zorginstellingen te helpen?
 • Toffe initiatieven die zorgprofessionals een handje helpen tijdens Corona

Wij wensen jullie veel leesplezier!

Het laatste nieuws rondom Corona in de zorgsector

Goed nieuws! Zorginstellingen gaan landelijk vanaf 15 juni weer beperkt open voor bezoek, als de omstandigheden het toelaten. Per bewoner mag dan één persoon per bezoek langs komen. De eerdere bezoekregeling ‘Nee, tenzij’ was nodig om bewoners en zorgmedewerkers te beschermen tegen het Coronavirus én om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Deze maatregelen zijn lichamelijk en mentaal zwaar voor bewoners, hun naasten en zorgmedewerkers. Daarom wordt de bezoekregeling aangepast en gaat de zorg meer toe naar het ‘nieuwe normaal’.

Voorwaarden voor bezoek in zorginstellingen
Cliënten mogen bezoek ontvangen onder de volgende voorwaarden:

 • Ze houden zich aan de 1,5 meter afstand regel
 • Bezoek vindt in de eigen ruimte óf buiten plaats
 • De strenge voorwaarden rondom hygiëne en gezondheid blijven van kracht (bezoek is toegestaan als iedereen klachtenvrij is)
 • Maximaal twee vaste personen brengen een bezoek aan de cliënt indien onderstaande van toepassing is.

Soms is de afstand van 1,5 meter niet mogelijk vanwege de verschillende manieren van zorgverlening aan mensen met een beperking en de woonvormen. Hierdoor zijn er verschillende afspraken over de invulling van de bezoekregeling. Klik hier om de handreiking bezoek gehandicaptensector te downloaden voor meer informatie over de bezoekregeling.

Elke zorginstelling maakt zelf een plan voor de aangepaste bezoekregeling. Dit gebeurt in overleg met de medezeggenschapsorganen, zoals de cliëntenraad. Mensen met een beperking en hun naasten hebben baat bij een duidelijke en tijdige betrokkenheid en informatie over de besluiten die worden genomen. Het beleid wordt op lokaal niveau uitgewerkt in afstemming tussen cliënt, verwanten, belangrijke anderen en zorgprofessionals.

Wat doet blanco om zorginstellingen te helpen?

Wij doen ons best om zorginstellingen zo goed mogelijk te helpen, óók tijdens deze lastige periode. Maar wat doen wij precies en wat hebben wij al gedaan?
Kosteloze ondersteuning bij complexe zorgvragen
Gedurende deze lastige periode bieden wij kosteloze ondersteuning bij complexe zorgvragen. Heb je bijvoorbeeld te maken met complexe zorgvragen of vastgelopen situaties? Dan bieden wij hulp op afstand. Dat kan zijn:

 • gedragsproblemen
 • agressie en grensoverschrijdend gedrag
 • betekenisverlening van gedrag
 • verhelderen van menselijke behoeftes
 • opvang en nazorg
 • of gewoon een luisterend oor

De ondersteuning is bedoeld voor teams, individuele medewerkers, managers, pedagogen en gedragskundigen. De hulp op afstand kan per telefoon, met beeldbellen of door opnames te maken met een camera. Deze kunnen wij in bruikleen leveren en weer ophalen, rekening houdend met de privacyregels.

Wij hebben al een aantal zorgprofessionals mogen ondersteunen. Kan jij ook ergens ondersteuning bij gebruiken of wil je ergens over sparren? Bel of mail ons dan gerust.

Blanco verrassingsboxen
Naast de ziekenhuizen stonden ook de ouderenzorg en gehandicaptenzorg ernstig onder druk vanwege de sluitingen van dagbestedingslocaties en het ontbreken van sociale contacten. Om de medewerkers en bewoners in deze zorggroepen te ondersteunen, zijn wij bezig geweest met het samenstellen van “verrassingsboxen” met (spel)materiaal. Je kunt hierbij denken aan kleur- en knutselspullen, speelgoed en dergelijke.

Dankzij donaties van diverse bedrijven zijn wij in staat geweest vele verrassingsboxen samen te stellen, met voor ieder wat wils. Wij hebben de verrassingsboxen de afgelopen periode bij diverse instellingen afgeleverd conform de RIVM richtlijnen. Wat is het mooi dat we dit konden doen, de reacties waren geweldig en de materialen waren meer dan welkom. Hopelijk gaan we nog meer van dit soort mooie momenten meemaken.

Gratis e-learning
Voor alle professionals in de zorg stellen wij gedurende de Coronaperiode onze e-learning gratis beschikbaar. Zit je thuis en heb je tijd genoeg óf wil je als manager je medewerkers iets aanbieden? Laat het Jeroen Terlage weten!

Mail: jeroen@blanco-bericht.nl
Telefoon: 06 38 25 57 75. Bekijk de video voor een goede indruk van onze e-learning.

Toffe initiatieven die zorgprofessionals een handje helpen tijdens Corona

Veel bedrijven en stichtingen kwamen de afgelopen tijd met toffe initiatieven om zorgprofessionals een handje te helpen. Wij hebben een selectie gemaakt met de initiatieven die er voor ons uitsprongen:

Corona-pictogrammen
Aan kwetsbare mensen zoals ouderen, mensen met een (licht-) verstandelijke beperking, autisme of beginnende dementie kan het lastig zijn om uit te leggen wat coronamaatregelen in de praktijk betekenen. Daarom heeft Visitaal 100 Corona-pictogrammen ontworpen waarmee je zelf snel een stappenplan of visuele instructie kan maken op aangepast niveau. Klik hier om de Corona-pictogrammen te downloaden.

Stapsgewijze uitleg Coronavirus voor mensen met een verstandelijke beperking
Steffie.nl heeft een nieuwe stapsgewijze uitleg over het Coronavirus gemaakt. De eenvoudige website is te vinden op corona.steffie.nl. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en andere kwetsbare doelgroepen. Een aanrader om te bekijken!

Digidagbesteding van VGInnovators
VGInnovators heeft het platform Digidagbesteding opgezet. Dit is een platform voor begeleiders, cliënten en verwanten die op zoek zijn naar activiteiten voor cliënten tijdens de sluiting van de dagbestedingslocaties. Het staat vol met ideeën op het gebied van vrije tijd, vermaak, anti-eenzaamheid, bewegen en ga zo maar door. Maar ook praatplaten met informatie over Corona voor cliënten. Klik hier om het platform te bezoeken.Een fijne dag ondanks Corona ideeënboek
Nog niet voldoende inspiratie op gedaan? Miranda van Berlo, programmamanager e-health bij Stichting Dichterbij, heeft het ‘Een fijne dag ondanks Corona-boek’ ontwikkeld waarin per categorie (bewegen, contact met anderen, beleving, creatief, nieuwe dingen leren en ontwikkelen, koken en overig) ideeën staan opgesomd. Zo vind je in het boek verschillende links naar handige pagina’s, bijvoorbeeld naar het beweegboek, waarin allerlei eenvoudige bewegingen worden uitgelegd die uitgevoerd kunnen worden met minimale middelen. Of de optie om de ouderwetse telefooncirkel tussen de verschillende locaties in het leven te roepen om zo goed in contact te blijven met elkaar en een hart onder de riem te blijven steken. Ook vind je in dit document het idee om op verschillende televisieschermen de webcam’s van bijvoorbeeld dierentuinen, nestcam’s van vogels of het strand te vertonen. Rustgevend voor de bewoners.

101 tips voor een leuke en leerzame dag 
Ook s’ Heeren Loo kwam met maarliefst 101 tips voor een leuke en leerzame dag. Zij verzamelden (en verzamelen nog steeds) verschillende tips, zodat onze cliënten zich in deze bizarre tijd niet hoeft te vervelen. Zorg ervoor dat cliënten  blijven leren, bewegen en vermaken met deze tips!

Beweegkaarten voor mensen met een verstandelijke beperking
Voldoende beweging is voor iedereen van belang, ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Echter krijgen de meeste mensen met een beperking dit meestal te weinig aangeboden of alleen op het daarvoor bestemde sportuurtje in de week. Juist ook bij deze cliënten moet bewegen niet iets zijn wat alleen maar in de sporthal of zwembad gebeurt, maar juist overal! SizaSports biedt hiervoor de oplossing: Een online database binnen het intranet van Siza, waar allerlei simpele en gemakkelijk uit te voeren beweegkaarten staan.

Wegwijzer voor begeleiders in de gehandicaptensector tijdens de coronacrisis
Veel begeleiders zijn op zoek naar betrouwbare informatie over Corona in de gehandicaptenzorg. Kennisplein Gehandicaptensector maakte samen met Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland een wegwijzer met daarin de meest gestelde vragen en betrouwbare bronnen. Moet jij als begeleider snelle afwegingen maken? Dan is deze wegwijzer super handig! Bekijk de hele wegwijzer door hier te klikken.

Webinar coachen op afstand
Hoe kun je een team in de gehandicaptenzorg begeleiden en coachen bij probleemgedrag, wanneer je zelf op afstand staat? Een situatie die nu, in tijden van corona, zeer actueel is.Daarom willen wij jullie de volgende video niet onthouden: vanuit het CCE gaf Gerben Bergsma onlangs een live webinar voor twaalf professionals, allen gedragskundigen in de gehandicaptenzorg. De video is hier terug te zien en duurt een half uurtje.

Tips voor professionals in de residentiële jeugdhulp
Niet meer naar huis gaan, minder bezoek krijgen en meer tijd doorbrengen in de instelling: de Coronamaatregelen hebben een grote weerslag op kinderen en jongeren in de residentiële jeugdhulp. Dit geldt ook voor de jeugd-ggz en de zorg voor kinderen met een verstandelijke beperking, JeugdzorgPlus en justitiële jeugdinrichtingen. Ook voor professionals zijn de gevolgen groot. Nederlands Jeugdinstituut heeft daarom tips opgesteld voor professionals in de Residentiële Jeugdhulp.

Wij hopen dat jullie veel bruikbare informatie uit de bovenstaande initiatieven kunnen halen. Veel succes de komende periode! En mochten wij ergens bij kunnen helpen, neem dan nogmaals gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn er om jullie te ondersteunen!

blanco op LinkedIn, Twitter en Facebook

Volgt u ons al op Linkedin, Twitter en Facebook? Wij posten dagelijks interessante vakinhoudelijke artikelen.
 
    

Deel dit bericht:
Sluit Menu