‘Toegeven dat het niet goed gaat, is ook een vorm van sterk zijn.’ – Omdenken

Een nieuwe collega en meer over Triple-C. 13/02/19

Blanco verwelkomt nieuwe collega en website

De eerste nieuwsbrief van 2019 en we hebben gelijk groot nieuws! We hebben namelijk een nieuwe collega-trainer bij blanco-organisatieontwikkeling én een nieuwe website. In deze nieuwsbrief stellen we onze collega Jeroen voor, introduceren wij het kenniscentrum op de nieuwe website en blikken we vooruit in 2019. Daarnaast vertellen wij meer over de kunst van het doorvragen, vertellen wij wat Triple-C is, verdiepen we ons in de ideale grootte van een team in de complexe zorg, maar beginnen zoals altijd met hetgeen wat ons opviel de afgelopen maanden in de complexe zorg.

Wat viel ons op in de complexe zorg?

In onze vorige nieuwsbrief spraken we over het tekort aan personeel in de complexe zorg. Helaas is dit nog aan de orde van de dag. Zo verscheen er deze week een artikel in de Trouw waar we mee konden kijken met verzorgende Tonnie. De problematiek waar Tonnie mee worstelt is niet onbekend; veel tijdelijk personeel omdat zorginstellingen (gedwongen) flexibel personeel inzetten. Het inzetten van flexibel personeel zorgt dan wel voor meer ‘handjes’ tijdens piekmomenten, maar brengt de nodige problemen met zich mee voor een lange termijnvisie. Tijdelijke versterking is tenslotte niet altijd op de hoogte van de visie en methodiek van een organisatie waardoor zowel de cliënten als het personeel zich niet veilig voelt.  Ons advies is dan ook om te investeren in lange termijnrelaties met het personeel om de omgeving van de cliënt zo voorspelbaar mogelijk te maken, én te houden.

27 januari zagen we een uitzending van nieuwsuur over suïcidale jongeren in de jeugdzorg. Het was schokkend om te zien wat medewerkers moeten doormaken. Het is duidelijk dat medewerkers onvoldoende steun krijgen om aan te sluiten bij behoeftes en om hun werk goed te kunnen doen. Het is essentieel dat er voor opvang wordt gezorgd bij incidenten en dat de organisatie ervoor zorgt dat de medewerkers niet overbelast raken. In het fragment komt een psychiater aan het woord en vertelt dat jongeren vanuit een kwetsbare en onveilige omgeving naar een gesloten setting komen. Het is zeer de vraag of een jongere zich wel veilig en gelukkig voelt in deze gesloten setting. Een menswaardige omgeving nodigt uit tot menswaardig gedrag. Een menswaardige omgeving binnen de gesloten jeugdzorg lijkt daar onder druk te staan. Jongeren opsluiten is in onze ogen niet menswaardig. Creëer daarom een context die uitgaat van menswaardigheid en menselijke behoefte. Is dit herkenbaar in de praktijk?

In een video van het CBS was vorige maand te zien dat er 1,7 miljoen medewerkers in 2017 te maken hadden met ongewenst gedrag. 52,4% hiervan is werkzaam in het domein Zorg en welzijn. Het blijven schrikbarende cijfers en wij zijn er ook van overtuigd dat het verlagen van deze cijfers kan bijdragen aan het personeelstekort in de complexe zorg.

U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbief in het venster hiernaast

Deel dit bericht:
Sluit Menu