‘We zien de dingen niet zoals ze zijn, maar zoals wij zijn.’ – Omdenken

Oefeningen voor agressietraining vs. de-escalerend werken 28/09/18

Dit keer een gastblog van Bram die met ons vijf dagen heeft meegelopen op de afdeling communicatie. Hij verteld meer over de verschillen tussen de oefeningen voor agressietraining en de-escalerend werken.

Kijk rond op het internet en je vindt tal van verschillende opvattingen over omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag. De één wil zich wapenen met een arsenaal aan technieken en de ander gaat liever preventief te werk en focust zich op de-escaleren. Maar wat vinden wij van blanco er nou eigenlijk van? En wat zijn de verschillen in aanpak? Wij geven antwoord op deze vragen.

Oefeningen voor agressietraining

Individuele veiligheidstechnieken die je kan leren, kunnen je bevrijden uit moeilijke situaties. Enerzijds reageer je op agressief gedrag van de cliënt, je beoordeelt wat je ziet. Aan de andere kant handel je zelfverzekerder. Want door het eigen maken van deze methodes, ontwikkel je een veilig gevoel voor jezelf die je gebruikt in omgang met een cliënt. Je stelt je assertiever en communicatiever op, waardoor fysieke acties vaak niet meer nodig zijn.

De-escalerend werken

Voorkomen is beter dan genezen! Door de juiste vaardigheden in de-escalerend werken te ontwikkelen, reduceer je de agressie. Je toont begrip aan de cliënt; als hij zich begrepen voelt, maakt hij minder stennis. Door de behoeften van de cliënt in een vroeg stadium te herkennen, assertief te reageren en op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan, is actie om de agressie met een vaardigheidstechniek te herstellen helemaal niet meer nodig.

Waar geeft blanco de voorkeur aan?

Blanco legt de focus op de-escalerend werken. De-escalerend werken is bedoeld om op hetzelfde niveau met de cliënt de conversatie aan te gaan en de situatie zo duidelijk mogelijk in te zien om zo preventief te werk te gaan. Toch blijft het noodzakelijk om deze fysieke agressieoefeningen te beheersen. Als de situatie toch uit de hand dreigt te lopen, ben je goed voorbereid in zo’n situatie. Daarom raadt blanco ook aan om je uit te rusten met technieken.

Heeft u ook hulp nodig bij omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht:
Sluit Menu