Teamscan Lencioni

Download de scan voor uw eigen team

Het overkomt elke organisatie in de zorg wel eens: een team heeft onderling problemen met samenwerken, er zijn bijvoorbeeld ergernissen of resultaten blijven achter. Zowel het management en het team zelf kunnen niet de vinger op de zere plek leggen. Iedereen voelt aan dat er wat moet gebeuren omdat de client de dupe dreigt te worden of er zelfs al onder lijdt. Patrick Lencioni heeft een methode ontwikkeld die meer inzichten geeft in het functioneren van teams. Deze methode gebruiken wij in onze team-ontwikkelingstrajecten om uiteindelijk een gerichte aanpak te bieden om vervolgens weer als team een hecht geheel te vormen. Door middel van de Lencioni scan waarin teamleden een aantal vragen kunnen beantwoorden, krijgt u meer inzicht in de eventuele pijnpunten

Download hier (Excel document)

blanco blog

De context: Hoe is het georganiseerd op jouw werkplek? 

Om een team goed te laten functioneren, antwoord te geven op complexe zorgvragen en de juiste resultaten te behalen, wordt er veel uit de kast getrokken. Met welke verschillende persoonlijkheden werken wij in het team? Werken wij wel in een omgeving waar we optimaal kunnen presteren en ondersteunt de manager het team? Vormen wij als team een hecht geheel? Stuk voor stuk van belang en dat zijn slechts een paar onderdelen van de context en omgeving waar zorgprofessionals in werken. De komende maanden geven wij in een aantal blogs, adviezen over het belang van de context om gezamenlijk resultaten te boeken. 

Lees hier verder

 

blanco blog

De context: Wat is de ideale grootte van een team in de complexe zorg? 

In een reeks blogberichten gaan wij dieper in op de context. Om een team goed te laten functioneren of een verandering in gang te zetten, zijn er tal van onderwerpen te bespreken. Deze keer hebben we het over de grootte van een team in de complexe zorg. Wat is de ideale grootte van een team waarin de cliënt centraal staat? En wat betekent span of control eigenlijk?

Lees hier verder 

blanco gastblog

Oefeningen voor agressietrainingen vs. de-escalerend werken? 

Dit keer een gastblog van Bram die met ons vijf dagen heeft meegelopen op de afdeling communicatie. Hij verteld meer over de verschillen tussen de oefeningen voor agressie en de-escalerend werken. 

Lees hier verder

blanco blog

Werven is een kunst: De meerwaarde van selectiedagen

Goed luisteren. Snel reageren als alles tegelijk komt. Lef tonen. Zomaar drie zaken die je moet kunnen als je in de zorg werkt. Vraag het een sollicitant en hij heeft het allemaal in huis. Maar hoe weet je als leidinggevende zeker dat je de juiste mensen de werkvloer opstuurt? Niet door te praten, weet René van Koningsbruggen, procesbegeleider tijdens de Blanco selectiedagen. “Goede medewerkers herken je aan hun gedrag, niet aan je onderbuikgevoel.”

Stevige sociale vaardigheden

Het werk van zorgmedewerkers in instellingen wordt zwaarder. Door de bezuinigingen hebben zij te stellen met meer en complexere zorgvragen, veel groepswisselingen en dus meer werkdruk. Daar moet je tegen kunnen.

lees hier verder

Uitreiking certificaat trainer agressiehantering binnen Pluryn

10 medewerkers bevoegd om cursus agressiehantering te geven

Het afgelopen jaar heeft blanco-organisatieontwikkeling het train de trainer programma: "Omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag" verzorgd voor 10 medewerkers van Pluryn.

Wij feliciteren alle 10 de medewerkers met het behalen van het certificaat.
Veel succes in de praktijk en bedankt voor de prettige samenwerking!

Lees hier verder het bericht wat wij van Kemnade Pluryn mochten ontvangen.

Onno Paans, mede-eigenaar/directeur van blanco-organisatieontwikkeling. 

Hij is praktisch en efficiënt in zijn werkwijze en dit vertaalt zich direct in zijn aanpak als het gaat om teamontwikkeling. Met zijn duidelijke visie en met zijn kritische en vaak humoristische blik weet hij de cursist te inspireren!

We vroegen Onno of hij zichzelf wilde voorstellen door middel van één van zijn trainingen. Waarom staat deze training hem nog zo bij?
“Afgelopen jaar hebben we een ‘train de trainer-opleiding’ verzorgd aan trainers die binnen de eigen jeugdzorginstelling de functie van agressietrainer krijgen.” vertelt Onno. 

Lees hier verder

 

blanco blog

De kunst van het doorvragen

In de complexe zorg ontmoeten wij ontzettend veel zorgprofessionals die goed getraind zijn in het oplossen van problemen. Dit moet ook wel, want vanwege tijd- en personeelsgebrek staan situaties regelmatig op spanning en leiden tot stress. De vraag is of men dan wel tot de juiste beslissing kan komen. Wij vertellen meer over de kunst van het doorvragen, zodat de juiste beslissing gemaakt worden.

lees hier verder

Trajectmonitor

Deze clip geeft u een impressie van Trajectmonitor: onze online applicatie om veranderingsprocessen te structureren, te bewaken en tot een goed einde te brengen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Business case Triple-C

In opdracht van ASVZ geeft René van Koningsbruggen systeemtrainingen Triple-C aan De Twentse Zorgcentra en ondersteunt hij bij het richting geven aan deze visie. De Twentse Zorgcentra heeft een prachtig voorbeeld uit de praktijk beschreven die hier terug te vinden is.

Maar wat is nou precies Triple-C? 

“Triple-C : het gewone leven ervaren"

Gewoon leven. Dat willen we allemaal. Maar voor veel mensen met een (verstandelijke) beperking en gedragsproblemen is gewoon leven verre van vanzelfsprekend. Triple-C is erop gericht dat ook zij het gewone leven ervaren.

Triple-C is een visie en methodiek voor de begeleiding en behandeling van mensen met een (verstandelijke) beperking, die daarnaast gedragsproblemen of psychische problemen hebben. In dit orthopedagogisch behandelmodel met een visie op menswaardige zorg, staan 3 C's centraal. De drie C’s staan voor Cliënt, Coach en Competentie. Begeleiders ondersteunen cliënten, door op basis van een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie samen competenties op te bouwen. 

Triple-C in een notendop:

Cliënten ervaren het gewone leven, doordat we:

  • Uitgaan van hun menselijke behoefte;
  • Een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie met hen aangaan (relatieopbouw);
  • Samenwerken aan betekenisvolle daginvulling (competentieopbouw);
  • Anders kijken naar probleemgedrag en de onderliggende oorzaken aanpakken.

Kijk voor meer informatie over Triple-C op ASVZ

blanco blog

Wie zorgt voor de zere plekken van de teamleider?

Teamleiders moeten veel. Overzien, bijsturen, aansporen en oplossen. Zich laten gelden, maar toch vooral ondersteunen. Streng zijn, maar toch vooral begripvol.
Strak organiseren, maar ook flexibel zijn. Dichtbij komen, maar nooit té dichtbij. Vooral in de zorg, waar alles uiteindelijk om mensen draait, is goed leiderschap een belangrijk thema. Want wanneer doe je het goed, en wat heb je daarvoor nodig? Tijd voor een goed gesprek met de leidinggevenden zelf. René van Koningsbruggen kijkt met drie teamleiders van Siza terug én vooruit.

Lees hier verder

blanco blog

Geluk kan je bestellen- Yvonne Schmitz over coaching

Werk en privé worden vaak gezien als twee verschillende dingen. Toch zijn ze onlosmakelijk verbonden. Yvonne Schmitz, trainer en coach bij Blanco, weet hier alles van. Dagelijks helpt zij mensen, van schoonmaker tot manager, met werkproblemen én persoonlijke strubbelingen.

Wat doe je bijvoorbeeld als je niet goed meekomt op je werk? Ruzie hebt met je leidinggevende? Het overzicht kwijt bent? Yvonne: “Coaching is heel gelijkwaardig. Voor hetzelfde geld zit ik aan de andere kant van de tafel.”

Lees hier verder

 Ik-wij-het

Een filmpje over de integrale benadering van leiderschap waarin de persoonlijke aspecten (ik), de relatie met anderen (wij) en de inhoud en omgeving (het) met elkaar in verband worden gebracht. Er ontstaat effectieve samenwerking als er aandacht is voor alle aspecten. In onze veranderingstrajecten komen deze aspecten allemaal naar voren.

Aan de slag bij Pluryn met het Blanco Team Ontwikkelingsprogramma 

Vorig jaar is blanco-organisatieontwikkeling van start gegaan met het Blanco Team Ontwikkelingsprogramma binnen Pluryn Groesbeek, Limburg en Brabant.

Pluryn inspireert jongeren en (jong) volwassenen met complexe zorgvragen om zich maximaal te ontplooien en volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Pluryn kiest voor samenwerken om duurzame resultaten te behalen.
Een uitgangspunt wat naadloos aansluit bij de visie van blanco-organisatie.

Met een aantal teams zijn we aan de slag gegaan met het maken van een concreet en resultaatgericht jaarprogramma. Wat ervoor moet zorgen dat de teams gereed zijn om de cliënten met steeds complexere zorgvragen een plek in de samenleving te bieden.

Benieuwd hoe deze samenwerking met Pluryn tot stand is gekomen en welke resultaten er al zijn behaald?

lees hier verder

 blanco blog

Leidinggevende: investeer in persoonlijke ontwikkeling!

Medewerkers nemen zichzelf mee de werkvloer op. En dat is maar goed ook. Zo profiteer je als leidinggevende van hun creatieve uitspattingen, doorzettingsvermogen en leiderschapscapaciteiten. Heb je een goede mix aan vaardigheden, competenties en kennis, dan heb je een droomteam met leden die elkaar aanvullen.

Moeten we meer investeren in teambuilding en communicatie? Denk kleiner! De sleutel van een succesvol team ligt in de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker.

Lees hier verder