Je hebt iemand nodig om iemand te zijn

Stichting Gast | Training voor vrijwilligers 28/03/19

Vorige week hebben Onno Paans en Jeroen Terlage een training omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag gegeven bij Stichting Gast. Deze organisatie helpt asielzoekers die onder schrijnende omstandigheden leven in Nijmegen en omgeving. Deze vluchtelingen zijn uitgeprocedeerd, maar kunnen of durven niet terug. Vaak maken zij nog een reële kans op een verblijfsvergunning, maar toch helpt de Nederlandse overheid hen niet verder. De overheid zet uitgeprocedeerde vluchtelingen, vaak ziek of getraumatiseerd, op straat. Zonder voorzieningen, zonder perspectief. Blanco-organisatieontwikkeling staat voor ontwikkeling en perspectief voor iedereen, dus we hoefden niet lang na te denken om hier een training te geven.

De context

Stichting Gast organiseert wekelijks bijeenkomsten waar gemeenteraadsleden, bezoekers en asielzoekers zonder status elkaar ontmoeten. Onder de vluchtelingen wordt wekelijks leefgeld uitgedeeld die bekostigd wordt uit donaties. Tijdens het uitdelen van dit leefgeld willen er nog wel eens spanningen ontstaan en ervaren de medewerkers van Stichting Gast veel druk. De medewerkers hebben aan de bel getrokken en hebben aangegeven behoefte te hebben aan ondersteuning. Stichting Gast heeft hier gelijk gehoor aan gegeven. Ze willen aan hun vrijwilligers laten zien dat ze daadwerkelijk met hun meedenken.

De vrijwilligers hebben tijdens de training een aantal voorvallen besproken waarin zij veel druk ervaren. De trainers hebben praktische handvatten gegeven over positionering in afgesloten ruimtes en verhoudingen en effecten van non-verbale communicatie om de druk bij de vrijwilligers en vluchtelingen te verminderen. Naast de praktische tips zijn de trainers ook dieper ingegaan op respectvol communiceren, zonder beide partijen te kort te doen. Deze discussie kwam voort uit de constatering van medewerkers dat culturele achtergrond een grote rol speelt in de wijze van communicatie en beleving. In een gesprek met Sef Maessen, één van de initiatiefnemers van Stichting Gast, bleek dat de impact van de training de dag erna al zichtbaar was en de vrijwilligers de tips van de trainers hebben gebruikt.

Wilt u meer informatie over Stichting Gast? Bekijk dan hun website.

Deel dit bericht:
Sluit Menu