Niets geeft meer rust dan een genomen besluit

Wat is agressie en wat zie je in je eigen praktijk? | Maand van de Agressie 22/04/21

Inleiding: wat is agressie en wat zie je in je eigen praktijk?

In ons vorige bericht hebben wij geschreven waarom wij het thema “omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag” naar voren willen brengen en dat wij de komende maand onze visie en kennis gaan delen in meerdere berichten. De komende vier weken, élke week drie berichten. Volg ons op LinkedIn en je krijgt vanzelf de berichten op je tijdlijn te zien.

In dít bericht willen wij jullie meenemen in de vraag: “wat is nu agressie?”
Welk gedrag zien wij als agressie of grensoverschrijdend en welk gedrag niet?

Een cliënt die mij liefdevol een duw geeft en/of net iets te ruw een knuffel geeft, is dat agressie?

De uitspraak van een collega: ‘Doe jij nou óók eens iets” of “zo ben ik nu eenmaal”, is dat grensoverschrijdend gedrag?

In onze trainingen stellen wij in teams binnen de complexe zorg regelmatig de vraag of er in hun eigen praktijk agressie voorkomt. In eerste instantie is vaak het antwoord dat het wel meevalt. Als wij daar op doorvragen en we laten de deelnemers voorbeelden benoemen, dan volgt er een hele lijst. Wellicht herken je dat bepaald gedrag als ‘gewoon’ wordt gezien.‘Het hoort er nou eenmaal bij’ is een veel gehoorde uitspraak. In een volgend bericht zullen we beschrijven hoe wij daar tegenaan kijken.

Welke uitspraken of gedrag kom jij tegen op de

werkvloer of binnen jouw zorgteam, die je als grensoverschrijdend of misschien zelfs wel als agressief ervaart? Dit kan op collegiaal niveau zijn, maar ook gedrag van cliënten of familie van cliënten. Vraag eens aan collega’s hoe zij naar bepaald gedrag kijken. Ervaren zij dat ook als agressie?

Laat ons weten welk gedrag jij onder agressie verstaat en welk gedrag niet, door te reageren onder ons bericht op LinkedIn óf door ons een mail te sturen:
mail@blanco-bericht.nl

Deel dit bericht:
Sluit Menu