‘Denken is zo buitengewoon vermoeiend dat velen de voorkeur geven aan oordelen.’ – Omdenken

Whitepaper: bouwen aan een hecht team 22/08/22

Download ons whitepaper

In dit whitepaper nemen we je mee in onze visie op samenwerken, wat onze ervaringen zijn in het werken met disfuncties en geven we praktische tips en oefeningen die jij in je team kunt toepassen. Wanneer je je naam en e-mailadres invult, ontvang je het whitepaper direct in je inbox.

Bouwen aan hecht team whitepaper

Samenwerken in een team is kiezen om samen een hecht geheel te vormen. In een hecht team kiezen mensen voor samenwerken en behalen ze de mooiste resultaten.

Was het maar zo’n feest!

Onze ervaring is dat samenwerken op basis van vertrouwen in de praktijk niet zo vanzelfsprekend is. Tegelijkertijd zijn wij nog geen mensen tegengekomen die niet willen samenwerken. In de meeste teams is er overeenstemming dat vertrouwen inderdaad de basis is om samen te werken. Wij horen van veel teamleden dat ze het lastig vinden om het pittige gesprek te voeren of om te zeggen wat ze denken, voelen of ervaren. Zij vertellen ons dat er in het team onvoldoende vertrouwen is om dat te kunnen doen. Met als gevolg dat samenwerken onder druk komt te staan. Er ontstaan eilandjes in het team waarin de betrokkenheid en verantwoordelijkheid snel afneemt. Er ontstaan irritaties en het recht van de sterkste gaat gelden. Het verloop wordt groot en de kwaliteit van zorg loopt achteruit.Het samen werken kost veel energie maar levert weinig op.

In al onze ontwikkeltrajecten maken wij gebruik van het model ‘de 5 frustraties van teamwork’ van Patrick Lencioni om te komen tot een daadwerkelijke ontwikkeling.

Patrick Lencioni is een organisatiedeskundige uit Amerika die veel heeft gepubliceerd over teameffectiviteit. Hij ondersteunt bedrijven en organisaties om effectief en gezond te blijven. Hij heeft zich vooral verdiept in de werking van samenwerkende teams en heeft in zijn boek 5 niveaus beschreven waaraan een (h)echt team voldoet.

In het boek worden de disfuncties van samenwerkende teams beschreven. Hij beschrijft daarin de 5 valkuilen en frustraties van samenwerken.Wat kan je doen om het vertrouwen op te bouwen of wat moet je doen om de angst voor conflicten weg te nemen? Hoe vergroot je betrokkenheid en hoe stimuleer je verantwoordelijkheid? Hoe krijgen we de focus op het resultaat wat we willen halen? Voor alle disfuncties geldt: om daadwerkelijk tot ontwikkeling te komen moet je de spanning opzoeken. Maar hoe doe je dat?

In dit whitepaper nemen we je mee in onze visie op samenwerken, wat onze ervaringen zijn in het werken met disfuncties en geven we praktische tips en oefeningen die jij in je team kunt toepassen.

Deel dit bericht:
Sluit Menu